top of page

İç Mimar - Lık Nedir ?

Bir iç mekanda, kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik çözümleri ergonomi, yapı gereklilikleri ve işlevsellikleri ön planda tutarak tasarlanıp hayata geçirilmesi sağlayan meslek dalı diye teknik olarak açıklayabiliriz. İç mimarı ise tek cümle ile anlatmak akademik yazılar dışında pek doğru olmayacak bir yoldur. Eğer bir kişi iç mimar olmak ve iç mimarlık mesleğini yapmak istiyorsa evet okulunu bitirmiş olmalıdır fakat bu yeterli değildir. İç mimarın sahip olması gereken teknik bilgiler yanı sıra, tasarım yapabilmek için kültürel ve sosyolojik bir birikime de sahip olması gerekmektedir.


İç mimar; mekanı bütünüyle ele alan ve tek tek işleyen kişidir.

İç mimar; mekanı bütünüyle ele alan ve tek tek işleyen kişidir.

Günümüzde fazlaca ucuzlaştırılan bu meslek aslında tam donanımlı ve kapsamlı bir bakış açısına sahip olmayı gerektirir. İç mimarlık mesleğini formülüze etmek mümkün değildir. Çünkü bir mekanı kurgularken güzel sanatlar, kültürel bilgiler, sosyolojik veri analizleri, tasarım yeteneği ve tabi ki mesleki teknik bilgilerin hepsini aynı anda harmanlayıp, yorumlamak gerekir. İç mimar-lık aynı zamanda geleceği öngörebilmeyi ve oluşabilecek tüm senaryolar üzerinde düşünerek tasarım yapmayı da gerektirmektedir. Tüm bu özellikleri göz önünde bulundurup, iç mimarlık mesleğine bir kez daha dönüp baktığımızda ne kadar önemli ve saygın bir meslek olduğunu görmekteyiz.


Renklerin, objelerin veya şekillerin uyumunu fark edebilmek ve bunlarını güzel kombinler haline getirebilmek de elbette herkesin sahip olabileceği bir özellik değildir. Fakat sadece bunlara sahip her kişi de ne yazık ki ‘iç mimar’ olamamaktadır. O zaman bu konuda şu sorunun da yanıtını verlim;



İç mimari proje


İç mimar -lık ve designer (tasarımcı veya dekoratör) arasındaki fark nedir ?


Eğitim dışındaki tüm anlattıklarımıza sahip bir kişi bir mekanda değişiklikler yapmak isterse bu kişiyi dekoratör olarak adlandırabiliriz. Elbette herkesin kişisel bir zevki ve yeteneği vardır ancak iç mimarlığın sadece bunlarla olmayacağından bahsetmiştik. Bir kişinin iç mimar olarak anılabilmesi için en temel şart, üniversitelerin iç mimarlık bölümlerinde lisans eğitimini tamamlamış olmalarıdır. Aksi durumda bir kişiye 'iç mimar' demek tehlikeli ve yasaktır :).


Unutmamalıyız ki tasarlanan mekanlar tamamen insan hayatını etkilemektedir. Bu mesleği icra etmeye yetkisi olmayan kişiler hatalar yapabilir ve bunun farkında dahi olmayabilirler. En basit örnekle, hiç kimse çalıştığı ortamda yapılan bir yanlış hesaplama yüzünden elektrik çarpması yaşamak istemez veya elektrikten kaynaklanan bir yangının çıkmasını. Daha kötüsü ise çıkan yangını önü yanlışlıkla kapatılmış otomatik yangın söndürme sistemin işlevsiz kalarak yangının büyümesini asla istemez. Bunlar kötü birer senaryo gibi gözüksede ne yazık ki başımıza çok sık gelen, yaşanan durumlardır.



 İç mimar -lık çok renkli ve geniş bir yelpaze gibidir :)



 


bottom of page